Vježba Cyber Europe 2014

Dana 28. travnja 2014. godine europske države započele su najveću vježbu zaštite kritične računalne infrastrukture. Ova visoko stručna vježba okuplja više od 200 organizacija i više od 400 stručnjaka za računalnu sigurnost i sigurnost informacijskih sustava iz 29 EU i EFTA država.

Iz Republike Hrvatske, uz Zavod za sigurnost informacijskih sustava kao središnje državno tijelo za obavljanje poslova u tehničkim područjima informacijske sigurnosti za državna tijela, na vježbi sudjeluje Nacionalni CERT (nacionalni moderator vježbe u Republici Hrvatskoj), a i drugi odjeli Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, te Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski telekom d.d. i Končar inženjering za energetiku i transport d.d.

Vježba se organizira svake dvije godine u organizaciji Europske agencije za informacijsku i mrežnu sigurnost (ENISA). Uzimajući u obzir ključnu ulogu koju računala, prijenosni telefoni, banke i Internet imaju u suvremenome životu i gospodarstvu, njihova međusobna usklađenost i sigurnost moraju biti besprijekorni na razini cijele EU. Stoga vježba na jednom mjestu okuplja dionike iz javnih tijela (Agencije za informacijsku sigurnost, nacionalni CERT-ove, ministarstva) i privatnih društava (energetika, telekomunikacije, banke).

Ciljevi vježbe Cyber Europe 2014 uključuju testiranje postojeće suradnje i mehanizama za zaštitu kritične informacijske infrastrukture u Europi, poboljšanje nacionalnih kapaciteta zaštite, jačanje suradnje između javnog i privatnog sektora, analizu cijelog procesa i komunikaciju oko pitanja od javnog interesa kod velikih napada.

Više o ovoj vježbi možete naći ovdje.