Održan FSec 2016

Događaj je pratilo više od tristo gostiju, stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti iz Hrvatske i inozemstva uz nazočnost mnogobrojnih uglednika, predstavnika državnih tijela i privatnih tvrtki koje se bave sigurnošću te drugih zainteresiranih dionika. 

Simpozij je otvorio doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator FSec-a, predavač na Fakultetu organizacije i informatike i ugledni stručnjak na području informacijske sigurnosti. U nastavku, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je kako je FSec u šest godina od osnivanja postigao značajan uspjeh jer je u vrijeme krize, koja se u velikoj mjeri odrazila i na konferencije, FSec postao najveća konferencija na području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj pa i šire.

Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava mr. sc. Robert Žunac u svom je pozdravnom govoru istaknuo suradnju FOI-a i ZSIS-a na području informacijske sigurnosti kao i ulogu simpozija FSec u razvoju ovog područja u Republici Hrvatskoj. Predstavnici ZSIS-a poduprli su rad i ovogodišnjeg simpozija kroz sudjelovanje na okruglom stolu o kritičnoj infrastrukturi, kroz prikaz stanja informacijske sigurnosti te druge ekspertne aktivnosti poput stručnih predavanja i sudjelovanja u pripremi takozvanog Capture the flag (CTF) natjecanja, u kojem su zainteresirani natjecatelji rješavali zadatke etičkog hakiranja.

Ove godine prvi dan simpozija posvećen strateško-upravljačkom području, uvodnim je predavanjem o kibernetičkom ratovanju otvorio pomoćnik ministra obrane Nikola Brzica. O stanju informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj govorili su predstavnici PNUSKOK-a, Hrvatske narodne banke, Nacionalnog CERT-a i ZSIS-a.

Na okruglom stolu na temu kritične infrastrukture uz predstavnika ZSIS-a sudjelovali su predstavnici Zagrebačke banke, VIPneta i Metroneta te Oružanih snaga RH i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dionici su istaknuli važnost utvrđivanja kritične infrastrukture te prepoznali Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti kao do sada najveći nacionalni pomak na području informacijske sigurnosti. Posebice su naglasili potrebu sustavnog ulaganja u edukaciju stručnjaka u području informacijske sigurnosti kao i potrebu za kontinuiranim podizanjem svijesti građanstva o prijetnjama koje dolaze iz kibernetičkog prostora.

Uz niz drugih vrsnih predavanja i događanja i ovogodišnji FSec potvrdio je važnost okupljanja stručnjaka s područja informacijske sigurnosti koji raspravljajući i razmjenjujući mišljenja o trendovima i izazovima ovog područja teže daljnjem razvoju sposobnosti u potrazi za novim rješenjima.