Održani Dani zaštite i sigurnosti 2016.

U Zagrebu su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića od 23. do 25. rujna 2016. održani Dani zaštite i sigurnosti 2016.

U sklopu Dana zaštite i sigurnosti 2016. u petak, 23. rujna održana je međunarodna konferencija „Kritična infrastruktura“ na kojoj su predavanja uz Maju Čavlović, savjetnicu predsjednice Republike Hrvatske održali i mnogi drugi stručnjaci na području sigurnosti, iz Republike Hrvatske i inozemstva.

Predavanje na temu „Što trebamo štititi?“ održao je i predstavnik ZSIS-a Jurica Čular.

Tijekom konferencije održana su i dva panela posvećena pitanjima kritične infrastrukture te javno-privatnom partnerstvu u sustavima upravljanja kritičnim infrastrukturama na kojima je ZSIS također sudjelovao.

U zaključku konferencije posebno je istaknuto da su provedbom konferencije ostvareni i zacrtani specifični ciljevi i to:

(1) Podizanje svijesti o značaju kritičnih infrastruktura za svakodnevno funkcioniranje svih suvremenih subjekata, za nacionalnu sigurnost i međunarodnu suradnju;

(2) Razmjena znanja, iskustva i najboljih praksi između dionika sustava jačanja otpornosti i zaštite kritičnih infrastruktura te zainteresirane javnosti;

(3) Naglašavanje važnosti „mjesta“ i uloge sigurnosnih koordinatora uz osnaživanje njihove pozicije ključnih stručnjaka za uspješnost cjelokupnog sustava.