Predstavljen Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju

Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (ICC Hrvatska) u suradnji s nacionalnim partnerima u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, 5. ožujka 2018. predstavili su Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju.

Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju, u čijoj su izradi sudjelovali i predstavnici Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS), na pristupačan način pojašnjava osnove informacijske sigurnosti u poslovanju, upozorava na sigurnosne ugroze i rizike poslovanja na internetu te nudi praktična rješenja za učinkovitije upravljanje rizikom. Namijenjen je poduzećima svih veličina i iz svih sektora gospodarstva, vlasnicima poduzeća, menadžmentu i zaposlenicima i nije ograničen samo na IT službe.

U sklopu predstavljanja Vodiča održane su dvije panel rasprave na kojima se raspravljalo o izazovima informacijske sigurnosti iz prakse poslovanja hrvatskih poduzeća te usklađenosti hrvatskih gospodarskih subjekata i njihovoj pripremi za provedbu novih propisa iz područja informacijske sigurnosti.

U panel raspravi „Kako je hrvatsko gospodarstvo usklađeno i kako se priprema za provedbu novih propisa iz područja informacijske sigurnosti?“ uz druge predstavnike državnog, javnog i privatnog sektora sudjelovao je i pomoćnik ravnatelja ZSIS-a Zvonimir Grubišić koji je u svom izlaganju istaknuo dobru suradnju mjerodavnih tijela u Republici Hrvatskoj zaduženih za informacijsku i kibernetičku sigurnost.

Predstavnik ZSIS-a također je naglasio važnost skorog donošenja Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga koji će doprinijeti podizanju razine kibernetičke i informacijske sigurnosti i u državnom i u javnom sektoru Republike Hrvatske kao i potrebu za jačanjem javno-privatnog partnerstva na ovom području.